Selecteer een pagina

FC Emmen degradeert na een verblijf van drie jaar weer uit de Eredivisie. De Drenten verloren donderdagavond na strafschoppen van NAC Breda in de halve finale van de play-offs om promotie en degradatie. De reguliere wedstrijd was in 1-1 geëindigd.

De Emmenaren waren aan de eigen Oude Meerdijk heer en meester tegen de Bredanaars, maar keken het grootste deel van de wedstrijd tegen een 0-1 achterstand aan. Lex Immers had NAC na een kwartier spelen uit een van de spaarzame NAC-aanvallen op voorsprong gezet. Ondanks een groot overwicht wist Emmen het net pas in de tachtigste minuut te vinden: een doelpoging van Nikolai Laursen vloog via NAC-speler Ramon Hendriks in de goal.

Ook in de verlenging was Emmen sterker en NAC kon weinig meer doen dan tegenhouden. Dat is ook terug te zien in de wedstrijdstatistieken: Emmen had 73 procent balbezit en leverde maar liefst 31 doelpogingen af tegen 9 van NAC. Toch stond er na 120 minuten voetbal een gelijke stand op het bord.

In de strafschoppenserie ging het daarna tot 2-2 gelijk op, tot Emmenaar Keziah Veendorp zijn strafschop gestopt zag worden door NAC-keeper Nick Olij. Toen ook NAC-speler Dion Malone er niet in slaagde te scoren, was er weer even hoop voor Emmen. Direct daarna miste ook Emmenaar Sergio Peña, waarna Mounir El Allouchi de beslissende strafschop binnenschoot (3-4). De Bredanaars nemen het nu zondag tegen NEC op voor een plaats in de Eredivisie.

Van ver gekomen
Emmen leek lange tijd op rechtstreekse degradatie uit de Eredivisie af te stevenen. Na 22 wedstrijden had de ploeg van Dick Lukkien nog geen wedstrijd gewonnen en slechts zes punten verzameld. Maar ineens ging het roer om en pakte Emmen in de laatste twaalf duels maar liefst 24 punten. Dat bleek uiteindelijk een punt te weinig voor directe handhaving, waardoor de Drenten veroordeeld waren tot play-offs om promotie/degradatie.

Emmen promoveerde in 2018 naar de Eredivisie door in diezelfde play-offs af te rekenen met NEC en Sparta Rotterdam. Emmen was dat seizoen als zevende geëindigd in de Eerste Divisie. De gedoodverfde degradatiekandidaat voor het seizoen 2018/2019 presteerde echter boven verwachting en eindigde op een knappe veertiende plaats. Het seizoen daarop, dat vanwege de coronapandemie voortijdig werd afgebroken, sloten de Emmenaren als twaalfde af. In het derde Eredivisieseizoen eindigde Emmen als zestiende.